Humaniora behövs

Lagom till att Almedalsveckan börjar kommer nu Svenskt Näringsliv med ett förslag om att sänka studiebidragen för de som studerar humaniora. Detta vill jag reagera på. Debatten har varit högljudd de senaste dagarna och på Facebook har fackförbundet DIK reagerat och varit aktivt. All heder åt dem.

Visst är det så att i en debatt lägger man gärna orden i varandras mun och menar att den andra sidan påstår sånt som de själva egentligen inte menar, och jag kan självklart inte tro att Svenskt Näringsliv menar att man enbart ska studera ekonomi och tekniska ämnen, d.v.s. samhällsnyttiga ämnen som bidrar till att företagandet och att samhällsekonomin gör framgång. Men är det så, så har man missat en viktig poäng. Vem vill leva i ett teknokratiskt samhälle?

Peter Englund (ständig sekreterare i Svenska Akademin) har skrivit om detta och gör det på ett fängslande och intressant sätt.

Företagande är viktigt är och det är oerhört viktigt att svenska medborgare ges möjlighet till att starta företag och bidra till samhällsekonomin. Vi behöver fler entreprenörer i Sverige vilket kan skapa jobb och ge mer skatteintäkter till den svenska staten. Men man får inte glömma bort bildningen i detta. Svenska företag behöver folk som kan kritiskt tänkande, som kan metod och teori, som har en förståelse för omvärlden och kan berätta på folks vis. Vi får inte tappa diskussionen om moral och värderingar bara för att vi strävar efter ett ekonomiskt framåtskridande samhälle. Humaniora behövs, annars tappar vi en viktig beståndsdel i det som gör att samhället kan utvecklas till det vi vill att den ska bli.

Posted in Okategoriserade | Tagged | Leave a comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>